duminică, 2 martie 2008

Un generator cvasi-sinusoidal simplu

.
Dacă doriţi să experimentaţi comportarea circuitelor RLC în curent alternativ, iată un generator audio simplu, realizat după o schemă publicată de Ilie Mihăescu în cartea „Un tranzistor, două tranzistoare”. În esenţă, este un oscilator Hartley, cu un tranzistor npn cu siliciu, de orice tip, care generează o fundamentală de 1280 Hz. Inductanţa L din circuitul rezonant este o înfăşurare cu priză la mijloc de la un transformator de audiofrecvenţă recuperat dintr-un radioreceptor fabricat în anii '70, înainte de utilizarea pe scară largă a circuitelor integrate audio. Condensatoarele C1 de 10 nF (din circuitul LC) şi C2 de 100 nF (de cuplaj) pot să fie de orice tip (ceramice, styroflex sau, dacă nu găsiţi altceva, cu hârtie). Rezistoarele de 330 ohmi din emitorul tranzistorului şi 47 kiloohmi dintre bază şi colector sunt de 1/4 W sau 1/2 W. El se alimentează de la o baterie AA (fostă R6) de 1,5 V („Electronica la 1V5” e o mai veche obsesie personală).



Montajul a fost realizat în câteva minute, prin lipire cu cositor, pe un banc de probă, realizat dintr-o placă de textolit eliberată de piese şi de cablajul imprimat, apoi găurită cu un burgiu de 1 mm din 2,5 în 2,5 mm (aşa am văzut pe internet că se poartă).



Iată forma de undă, imagine obţinută cu ajutorul plăcii audio de pe calculator şi a programului AUDio MEasurement System, pe care l-am folosit iniţial la vizualizarea sunetelor scoase de diferitele instrumente muzicale, iar apoi la studiul circuitelor RL si RC.

Niciun comentariu: