marți, 11 martie 2008

Detectoare de metal (I)

.
După ce elevii vor reveni din practică, vom ajunge la lecţia despre detectoarele de metale, subiect cu o deosebită importanţă în industrie, unde roboţii trebuie să simtă prezenţa pieselor de prelucrat şi să le poziţioneze cât se poate de precis. Ce-i drept, la vârsta primelor încercări de aventură, aceste aparate îi duc pe tineri cu gândul la căutarea comorilor ascunse.

Pe situl tehnium.org au apărut două scheme electronice, una cu un integrat CMOS de tip 4011, cealaltă cu un oscilator de bătăi BFO plasat lângă un aparat de radio: http://www.tehnium.org/w/index.php?n=modules/forum&a=3&d=1&o=2&q=265
Explicaţiile la scheme sunt nişte fişiere PDF (Acrobat Reader), care devin vizibile abia după ce vă logaţi.
Până când va fi să ajungem la lecţie va fi gata şi versiunea proprie tip „Electronică la 1,5 V”.

În acest sfârşit de săptămână, am urmărit pe Realitatea TV o dispută aprinsă despre autenticitatea brăţărilor dacice descoperite în urmă cu 10 ani:
http://www.realitatea.net/154632_Bratarile-dacice-recuperate-de-stat-vor-fi-expertizate-din-nou.html
Tuturor copiilor le surâde ideea să caute comori, însă aveţi grijă, în pământ stau ascunse şi multe proiectile neexplodate, rămase din timpul vreunuia dintre cele două Războaie mondiale!

Un sit englezesc pentru vânătorii de comori este:
http://www.thunting.com/cgi-bin/thunting/pages/go.cgi?go=metaldetecting/index.shtml
La penultimul punct, Detector Working Shemes, aveţi o ferăstruică de opţiuni, unde trebuie să alegeţi un tip de detector dintre opţiuni şi să apăsaţi butonul Go! ca să ajungeţi la articolul cu principiul de funcţionare.
.

Un comentariu:

Anonim spunea...

rog pe cei pasionati sa vizitati si eventual sa va inscrieti http://explorerclub.ro/forum/index.php pt. noutati in metal detecting,legislatie si altele...impreuna putem fi auziti.