luni, 28 ianuarie 2008

Gogu Constantinescu şi sonicitatea

.
Frigiderul fără motor electric
prezentat în această seară la emisiunea noastră preferată ne-a adus aminte de una din priorităţile româneşti din domeniul fizicii: sonicitatea, ştiinţa transmiterii energiei mecanice prin vibraţii, fundamentată de profesorul Gheorghe „Gogu” Constantinescu.

Vă invităm să vizitaţi situl Muzeului Tehnic D. Leonida, unde savantului român i s-a dedicat o pagină de web:

Pornind de la teoria acordurilor muzicale, Gogu Constantinescu a găsit legile pentru transmiterea puterii mecanice la distanţă prin oscilaţiile care se propagă în medii continui (lichide solide) datorită elasticităţii acestora. La conferinţa de la Academia Română din 14 noiembrie 1919, Gogu Constantinescu a prezentat multiple utilizări ale sonicităţii, în transporturi, energetică, foraje petroliere. Legile care se aplică în sonicitate sunt identice cu cele din curentul electric. Gogu Constantinescu a fundamentat teoria sonicităţii şi a construit motorul sonic. Folosind o invenţie a lui Gogu Constantinescu pe o aplicaţie a sonicităţii, aviaţia militară engleză a avut supremaţia în Primul Război Mondial.
.

4 comentarii:

Costachel spunea...

Caut de mai mult timp sa cumpar cartile scrise de inv. Gogu Constantinescu :Aplicatii ale sonicitatii -rezultate experimentale si Gogu Constantinescu :Selectie de brevete . Cartile au fost editate in Editura
Performantica in 2007 de un colectiv format din Ioan P.Pop ,Ioan Lucian Marcu,M. Ali Khader,V Saceanu,Ioana Denes-Pop,Carmen Bal, Simona Silvia Duma .
As dori ca cei care poseda aceste carti si doresc sa le vinda sa -mi scrie un mail si stabilim conditiile de cumparare. Va multumesc tare mult. Cartile sunt pentru fiul meu care este student.

Anonim spunea...

sunt un pasionat de acesta stiinta revolutionara... cartile scrise de profesorul ioan pop le caut si eu de ceva timp dar fara rezultat; dar posed o carte despre teoria sonicitatii scrisa de gogu constantinescu in 1922 pentru mai multe detalii va rag sa ma contactati la adresa sebastyan_ms@yahoo.com

Dumitru Mihalcea spunea...

Va felicit pentru initiativa. Va rog sa imi trimiteti informatii despre rigiderul fara motor electric.

Va multumesc

Waverider spunea...

In 2008, National Geographic a difuzat un serial stiintific numit „Mad Labs” (Experimente traznite). Frigiderul fara motor a fost prezentat in emisiunea din articol. La vremea respectiva, aveam un tuner TV pe PC si am inregistrat episoadele difuzate in timpul cursurilor scolare (320x240px), ele sunt salvate undeva. Poate le gasiti la o rezolutie mai mare la altii. Exista si racitoare cu semiconductoare, vedeti efectul Peltier, noi l-am studiat in facultate si este descris in cartea despre efectele fundamentale ale lui Gheorghe Hutanu.