joi, 13 decembrie 2007

Ziua fotonilor

Fotonii sunt cuante de lumină, oscilaţii electromagnetice cu un spectru larg de frecvenţe, nişte particule fără masă de repaos.

Azi în calendarul catolic şi protestant este ziua Sfintei Lucia, nume provenit din latinescul ''lux'', adică lumină. Ea este protectoarea orbilor, una dintre figurile emblematice din ''Divina Comedie'' a lui Dante Aligheri şi patroana Siracusei, cetatea din vechime unde orăşenii şcoliţi de Arhimede au aprins flota de luptă ale romanilor cu ajutorul unor oglinzi concentrate asupra navelor.

Sfânta Lucia s-a născut într-o familie bogată din marea cetate siciliană şi a îmbrăţişat credinţa creştină. Când a rămas orfană de tată, mama ei, Eutichia, care era oarbă, a dorit să-şi ştie fiica la adăpost de griji şi primejdii şi a promis-o de soţie unui tânăr nobil din oraş. Deoarece în sufletul său Lucia făcuse jurământ de a rămâne fecioară pentru toată viaţa din dragoste faţă de Dumnezeu, a rugat-o pe mamă să amâne nunta şi împreună să facă o vizită la mormântul Sfintei Agata din Catania. Din acest pelerinaj, Eutichia s-a întors deplin vindecată şi drept recunoştinţă i-a permis Luciei să-şi urmeze calea aleasă şi să împartă săracilor zestrea bogată pregătită pentru ea.

Logodnicul, care era păgân, a denunţat-o că este creştină. După proces, judecătorul a hotărât să fie trimisă în lupanar şi să fie dezonorată. Soldaţii au voit să o ducă acolo cu forţa, dar trupul ei a devenit atât de greu încât nici zece oameni nu au putut să o mişte de acolo. Mâniaţi de neputinţa lor, au început să o lovească pe fată, să arunce peste ea smoală topită şi ulei încins, iar în cele din urmă i-au străpuns gâtul cu o sabie.

Se crede că toate acestea s-au întâmplat în timpul împăratului Diocleţian, pe la anul 303.

Niciun comentariu: