miercuri, 12 decembrie 2007

Două cărţi de Richard P. Feynman

Richard Phillips Feynman a primit Premiul Nobel pentru Fizică în 1965, împreună cu Tomonaga Sin-Itiro şi Julian Schwinger, „pentru lucrarea sa fundamentală în electrodinamica cuantică, având consecinţe însemnate în fizica particulelor elementare”. Ca om, a fost o fire rebelă şi pusă pe şotii, un neliniştit căruia nu-i plăcea să lase o întrebare fără un răspuns şi un conferenţiar vesel, capabil să stârnească interesul auditoriul şi să-l captiveze.



Editura Pergament a publicat în 2006 şi în 2007 două dintre volumele sale de prelegeri: „Despre caracterul legilor fizicii” şi „QED - strania teorie a interacţiunii dintre lumină şi materie”, ambele traduse de Valentin Stoica.



În prima dintre ele, Feynman porneşte de la gravitaţie, urmăreşte felul cum conceptul s-a dezvoltat de la Tycho Brahe până la Einstein; apoi studiază marile principii de conservare, cum acţionează simetria în legile naturii, cum se face distincţia între trecut şi viitor,discută despre probabilităţi şi incertitudini. E o excursie în sandale prin cel mai larg orizont al fizicii, o hoinăreală fără formule matematice, la umbra unei sfătoşenii cuceritoare.

În cea de-a doua serie de prelegeri, Feynman ne prezintă în acelaşi stil colocvial „grădina” sa de concepte, ale cărei roade au schiţat o ordine în lumea particulelor subatomice şi i-a adus cea mai de preţ distincţie din lumea fizicii.

Fiecare volum costă 20 de lei şi poate fi comandat pe internet de la mai multe librării on-line.

Niciun comentariu: