luni, 12 mai 2008

Detectoare de metal (II)

.
Celălalt montaj propus pentru Festivalul Ştiinţei este un montaj din seria de „Electronică la 1,5 V”, un detector de metal simplu, cu două tranzistoare, prezentat de elevul Ioan Nemeti din clasa a XI-a B.



El se bazează pe un oscilator de bătăi (BFO) cu o frecvenţă de circa 100 kHz, realizat cu un „oscilator în două puncte” (oscilatorul Sony). Circuitul rezonant LC cuprinde bobina detectoare L (20 spire CuEm 0,3 mm bobinate pe un diametru de 200 mm, în ecran Faraday) şi un condensator ceramic C1 de 1 nF. Semnalul de radiofrecvenţă emis este conectat printr-un condensator C2 de 470 pF din stiroflex la borna de antenă a unui radioreceptor portabil, acordat astfel încât în difuzorul aparatului să se audă un sunet de o frecvenţă cât mai gravă. În momentul când cadrul bobinei detectează prezenţa unui obiect de metal, bârâitul scos de radioreceptor variază ca frecvenţă (creşte la feromagnetice şi scade la diamagnetice sau viceversa), iar în unele cazuri dispare cu totul.



Din comoditate, am folosit 2 tranzistoare BF254, care au terminalele dispuse în ordinea B-E-C, ceea ce a simplificat mult dispunerea legăturilor. Bobina a fost fixată pe un disc de placaj cu diametrul de 200 mm, prevăzut cu un mâner lung, dintr-un tub de PVC, uşor de ţinut în mână. Piesele ce formează oscilatorul BFO au fost amplasate în apropierea firelor de la inductanţa L. Montajul consumă foarte puţin, deci se poate alimenta de la o baterie AG13.



Deşi are o sensibilitate limitată şi indică mai ales materialele feroase, acest tip de detector are avantajul că este foarte uşor de construit şi nu cere decât un singur reglaj: acordul din butonul de căutare al posturilor de la radioreceptorul portabil. El este ideal pentru constructorul începător.
.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Articol simplu si frumos.

Anonim spunea...

trb sa puneti schema aici linkul e intrerupt

Anonim spunea...

Interesant dar ar trebui mai multe detalii de ex;distanta la care detecteaza o moneda eventual un link cu un filmulet video.Felicitari pentru realizare!