duminică, 11 mai 2008

Lanterna curcubeu

.
Peste o săptămână, în 17 mai, la Zalău va avea loc Festivalul Ştiinţei, o manifestare şcolară judeţeană care, sub logo-ul: „Ştiinţa pentru toţi - o bucurie pentru fiecare”, îşi propune să atragă interesul tinerilor, cadrelor didactice şi a publicului, pentru ca realizărilor ştiinţifice să li se acorde o importanţă sporită şi să se impulsioneze creativitatea în domeniul ştiinţific.

Lanterna curcubeu reprezintă primul montaj, prezentat de elevul Ionuţ Mihăilă, din clasa a XI-a B:



Schema este foarte simplă şi se bazează pe un numărător binar pe 2^3=8 biţi, realizat cu un circuit CDB 493, recuperat dintr-un Felix C256 de pe vremuri. El este comandat de un generator de tact, realizat cu trei porţi logice NAND, legate ca inversoare. Din comoditate (adică pentru uşurinţa în proiectarea cablajului imprimat), am folosit un CDB 410, dar se poate folosi şi un CDB 400 ori trei inversoare de pe un CDB 404. Frecvenţa de oscilaţie este invers proporţională cu valorile rezistorului R1 şi capacităţii C1:
f = 1/(3·R1·C1).



În momentul când la una dintre cele 3 ieşiri apare starea logică 1, atunci se aprinde LED-ul conectat la ea. Ca sa obtzinem diferite senzaţii de culoare, am ales culorile roşu, verde-gălbui şi albastru, care se aprind la intervale diferite de timp şi astfel obţinem toate combinaţiile posibile, de unde impresia de policromie. Rezistenţele de limitare a curentului prin diode vor fi astfel reglate încât luminozitatea LED-urilor să fie asemănătoare (de exemplu, la LED-ul albastru am mărit valoarea rezistenţei la 2,2 kiloohmi ca el să nu acopere lumina celorlalte două).

Schema a funcţionat fără probleme şi alimentată de la 6 V. Desigur, ea poate fi proiectată şi construită cu circuite CMOS „moderne”, dar atunci i se vor adăuga 3 tranzistoare pentru comanda LED-urilor.
.

Niciun comentariu: