marți, 13 iunie 2017

Lanternă CDROM cu acţionare manuală

.
Orice unitate optică (DVD sau CDROM) are un servomecanism care deschide sertarul unde se introduce discul. Sistemul poate fi folosit şi invers. Când se mişcă sertarul, motoraşul devine generator de curent continuu (un dinam) şi produce electricitate, când într-un sens, când în celălalt.

Înainte de a merge mai departe, vizionaţi acest videoclip:



La o primă testare, tensiunea produsă a fost suficient de mare ca să alimenteze două leduri albe cuplate antiparalel, dar acestea se sting ori de câte ori se schimbă sensul de mişcare a setarului.

Ca să se uniformizeze fluxul luminos, am montat două condensatoare electrolitice de 2200 microfarazi la 10 volţi la bornele a două LED-uri albe înseriate, pe fiecare sens. Am separat circuitele cu ajutorul unor diode cu siliciu (1N4xxx - orice tip), astfel încât, la schimbarea sensului de acţionare, capacităţile se descarcă numai prin LED-uri, iar sistemul nu se scurtcircuitează singur şi beneficiază de toată sarcina produsă şi acumulată la acţionarea du-te-vino a sertarului.



Se poate folosi şi numai un singur LED, dar atunci capacitatea trebuie dublată.
O valoare standard este de 4700 x 2 = 9400 microfarazi. Ori, mai uşor de procurat, 4 x 2200 microfarazi.

Sarcina Q depinde de produsul dintre capacitatea C şi tensiunea U de încărcare a condensatorului:

Q = C x U

Deci, dacă vom mări U la 3 x 3,5 V = 10,5 V, capacitatea va scade la două treimi din valoarea necesară pentru alimentarea a două diode luminescente. Cum probabil motoraşul poate genera o tensiune de 12 volţi, teoretic ar merge şi trei LED-uri înseriate, ceea ce ar scădea valoarea capacităţii paralele la 3300 microfarazi, dar condensatoarele trebuie să reziste la 16 V sau, mai bine, la 25 V. Când voi avea piesele respective, voi încerca.



Niciun comentariu: