joi, 22 iunie 2017

Descărcări electrice în câmp de radiofrecvenţă

.
Unul dintre aparatele spectaculoase văzute la Liceul Tehnologic „Henri Coandă” din Dej este globul cu plasmă. Este o „chinezărie” uimitoare, care seamănă cu o păpădie de fulgere. Atmosfera de gaze rare şi rarefiate din sfera fumurie este înţesată cu raze ionizate care se despică fractalic şi se mişcă non-stop sub acţiunea curenţilor de convecţie termică, în căutarea unei împământări exterioare.



Am repetat experienţele văzute pe Youtube. La nevoie, scoate scânteiuţe şi piţigăie epiderma, arde pielea, aprinde creionul de fază, tuburile fluorescente şi LED-urile, străpunge o foaie de hârtie, creează ozon din belşug. Descărcările interioare nu sunt deviate de magneţi şi, deoarece câmpul electric produs de bobina Tesla din interior este alternativ, nu se acumulează sarcină electrică şi nu se pot repeta experienţele clasice din electrostatică.


Am experimentat şi de unul singur. În ultima imagine, se vede un eclator obţinut dintr-un ac de seringă plasat pe vârful unui colector din sârmă. În interior, s-a format un mic tub de descărcări electrice. Gazul s-a rarefiat datorită încălzirii provocate de minitrăznet şi expansiunii, iar presiunea se menţine scăzută datorită îngustimii canalului din ac, care nu permite năvala aerului. Culoarea albastru-deschis provine de la azot (nitrogen).



.

Niciun comentariu: