sâmbătă, 24 iunie 2017

Globul de plasmă - tester de ecranaje

.
Cu ajutorul globului de plasmă, se poate testa cât de bine este ecranată aparatura electronică. Tehnica modernă se bazează în principal pe tranzistorii cu efect de câmp în tehnologie MOS-FET, care consumă foarte puţin, dar sunt foarte sensibili la câmpurile electrice din vecinătate.


De altfel, pe ambalajul globului scrie clar (în talmeş-balmeş-ul Google Translate): păstraţi electronicele la o distanţă de 50-80 cm, ca să evitaţi interferenţele.


Cel mai spectaculos s-a comportat testerul de baterii Carrera, care s-a activat fără să fie pornit, fără „sarcină”. Plasat lângă soclu, scala lui cu liniuţe a început să crească şi să descrească frenetic, ca indicatoarele de semnal audio de la combinele muzicale.


La apropiere, multimetrul digital DT-830B (pornit în prealabil) a trecut din regimul de măsurare normală la semnalarea depăşirii valorii limită, pe toate scalele (ampermetru, voltmetru, ohmmetru).


Slavă Domnului, aparatul de fotografiat a fost făcut conform standardelor de calitate, altfel n-aş fi putut înregistra nimic.


(Ceea ce însă nu explică felul cum s-a purtat pe Valea Cliţului, în zona celor cinci beţe.)

Pe Youtube am văzut şi alte abordări ale fenpmenului: resetarea unui ceas digital pus pe glob, zăpăcirea unui calculator electronic de buzunar, pornirea luminiţelor de la jucăriile gălăgioase etc.
fgrtewterwt
.

Niciun comentariu: