marți, 3 noiembrie 2009

Symmetry nr. 5 / octombrie 2009

.

Editorialul lui David Harris din numărul 5/ octombrie 2009 al revistei „Symmetry” are ca subiect comuniunea dintre ştiinţă pură şi aplicaţiile ei (Where Basic and Applied Sciences Meet). Da, în prezent, cercetarea fundamentală merge mână în mână cu producţia. Peste 18.000 de acceleratoare de particule au fost construite pentru utilizare industrială în ultimii 50 ani, adaugă Robert W. Hamm (Industries thrive on particle beams).

La rubrica de fapt divers (Signal to Background) găsim articole despre elveţianca Dominique Gisin, multipla campioană la schi dornică să studieze universul subatomic cu LHC-ul (Ski champion’s wish comes true at CERN); despre extirparea tumorilor canceroase cu ajutorul unei bombardament radiativ (Shrinking the cost of zapping cancer); „Expresul Ştiinţei” din Germania, o garnitură de tren care circulă din oraş în oraş, are un vagon denumit „În căutarea originii noastre” dedicat prezentării particulelor elementare (Science Express pulls a carload of particle physics); în zilele toride din vară, SLAC a întins o imensă umbrelă solară din mylar acoperit cu aluminiu pentru protejarea echipamentului subteran (Sunscreen for an accelerator); la Brookhaven, oamenii aleargă şi se ciocnesc ca ionii acceleraţi, pentru a susţine Autism Science Foundation (Human ions collide charity at BNL).

SymmetryBreaking” ne trimite către ultimele articole postate de pe blogul revistei.

O parte dintre studenţii care-şi pregătesc examenul de absolvire au părăsit Large Hadron Collider-ul şi s-au îndreptat către Fermilab Tevatron pentru ca să strângă datele experimentale de care au nevoie pentru terminarea lucrării de licenţă (Grad Students Follow the Data).

Electronii acceleraţi constituie o modalitate eficace de curăţire a apei, solului şi aerului poluat (Cleaner Living Through Electrons).

Spărgând bariera dimensiunilor (Crashing the Size Barrier), electronii pot accelera la energii foarte mari, pe distanţe foarte mici, undele de plasmă, un fenomen cu multiple aplicaţii practice.

Mare distracţie la Millennium Park din Chicago: roboţi, mumii, o meduză uriaşă, bubuituri şi fum, totul pentru ca cei mici să înveţe în timp ce se distrează la un festival al ştiinţei (Day in the Life: LabFest).

Într-o carte publicată în 1954, expertul M. Stanley Livingston a prognozat şi a reprezentat grafic ritmul în care se vor dezvolta diferitele tipuri de acceleratoare (Deconstruction: Livingston Plot).

Pagina de jurnal de pe coperta III este rezervată descoperirii antiprotonului (Antiproton Discovery). Pe ultima, ca de obicei, o explicaţie pe scurt a unui concept definitoriu pentru evoluţia fizicii particulelor: limita de intensitate (Explain it in 60 Seconds: Intensity Frontier).

Alte subiecte din această categorie:
Un Symmetry cu benzi desenate (manga)
O.Z.N.-urile şi fizica universurilor multidimensionale
„Îngeri şi demoni”, sursă de amuzament pentru fizicieni
Arhitectură bosonică
Symmetry nr. 6 / decembrie 2008
Babar în Symmetry
Symmetry nr. 4 / septembrie 2008
Symmetry nr. 3 / august 2008
Symmetry nr. 2 / martie-aprilie 2008
Symmetry nr. 1 / ianuarie-februarie 2008
Symmetry nr. 10 / decembrie 2007

.

Niciun comentariu: