marți, 16 decembrie 2008

BABAR în Symmetry

.

Am văzut primele desene animate cu Babar, regele elefant, pe canalul Duna TV, fără să bănuiesc că personajul a apărut încă la începutul anilor '30 din secolul trecut, în albumele de benzi desenate create de Jean de Brunhoff. După dispariţia prematură a artistului, personajul a prins din nou viaţă sub peniţa fiului, Laurent de Brunhoff. Serialul de desene animate a fost produs de Studioul Nelvana.

Faptul că Babar apare pe coperta „Symmetry” 5/ noiembrie 2008 şi i se acordă un spaţiu important în cuprinsul revistei se datorează unei omonimii intenţionate, „BaBar”, acronim care se referă la mezonul B şi antiparticula sa, antimezonul B (B-bar, adică „B barat”), particule produse la SLAC (Stanford Linear Accelerator Center, California) şi studiate pentru a înţelege de unde provine disproporţia dintre materie şi antimaterie (violarea simetriei CP).

Bineînţeles, continuă campania pro-LHC, subiect tratat în editorialul lui David Harris, „Starting up the Large Hadron Collider” (Pornirea experimentului LHC); comentat de Kate McAlpine, „Rapping physics” (Fizică pe ritm de rapp); dezbătut în eseul lui Robin Hanson, „LHC forecasts: better than horoscopes?” (Prognozele referitoare la LHC, mai bune decât prevederile horoscopului?); rezumat în fila de jurnal (logbook: LHC startup) a lui Kurt Riesselmann.

O abordare deosebit de spectaculoasă este şi confruntarea dintre Domnul Accelerator şi Domnul Telescop, concurenţi porniţi să exploreze „partea întunecată” (în sensul de „invizibilă”) a Universului.

Alte subiecte din această categorie:
Symmetry nr. 4 / septembrie 2008
Symmetry nr. 3 / august 2008
Symmetry nr. 2 / martie-aprilie 2008
Symmetry nr. 1 / ianuarie-februarie 2008
Symmetry nr. 10 / decembrie 2007

.

Niciun comentariu: