duminică, 28 octombrie 2007

Un pendul pentru România

Pendulul lui Foucault este un dispozitiv experimental bazat pe pendulul gravitaţional, realizat de fizicianul francez Léon Foucault, care demonstrează că Pământul se învârte în jurul propriei axe.

Primul experiment a avut loc în februarie 1851, în Camera Meridianului de la Observatorul din Paris. Câteva săptămâni mai târziu, Léon Foucault a suspendat o sferă cu o masă de 28 kg, prevăzută cu un vârf ascuţit, de domul Panthéon-ului, la capătul unui fir lung de 67 m. Pe podea este presărat un strat de nisip fin, pe care vârful pendului trasează o rozetă şi revine în locul de unde a pornit după 32 de ore. La latitudinea de 30°, o rotaţie completă durează 48 de ore.

Corpurile care se rotesc îşi păstrează planul de rotaţie, fenomen fizic utilizat la construirea giroscoapelor şi girobusolelor. Cum mişcarea de oscilaţie este, în esenţă, o proiecţie liniară a unei mişcări de rotaţie, pendulul gravitaţional îşi păstrează neschimbat planul de oscilaţie liniară. În timp ce el oscilează în plan vertical, sub el Pământul se roteşte, la latitudinea Parisului cu 11°19' pe oră.

Pendule Foucault sunt plasate peste tot în lume, atât în emisfera nordică, cât şi în cea sudică. O listă a lor, în limba engleză, se găseşte aici.

Din păcate, România nu figurează printre ţările europene care posedă un astfel de dispozitiv, deşi acum avem o sumedenie de facultăţi de ştiinţe naturale sau cu profil politehnic.

Cine va construi şi va pune în mişcare primul pendul Foucault autohton?

3 comentarii:

Anonim spunea...

mi-a placut ala din Polonia:
"Poland (breaking news: it just crashed)"....
cristi presura

Anonim spunea...

am vazut pe didactic.ro o prezentare Power Point de Raissa Dymny unde spunea ca in Moldova au un pendul Foucault, mai scurt de sfoara dar mai voinic in greutate; ma uit si va zic unde-i

Anonim spunea...

am gasit, are 155 kg pen' ca l-au spanzurat in 2006, la 155 ani de la expozitia din Paris - firu-i de 19 m, e la Universitatea de Stat din Chisinau
http://www.didactic.ro/files/4/pendulf..pps