luni, 8 august 2011

Bancnote în lumină ultravioletă

.
Am profitat de oferta blogger.com şi am montat un contor de accesări pe blog. Azi am avut curiozitatea să-l examinez. Cel mai vizitat articol este Figuri de fizicieni pe bancnote, urmat de Detectoare de metal (II) şi, surpriză, Interferenţa luminii în pelicule de săpun (fotografii primite de la profesorul meu din liceu, Cornel Găvănescu).

Dacă lumea este atât de interesată de bani, cum tocmai am schimbat bateriile din pixul-copiuţă, haideţi să vedeţi cum arată elementele de siguranţă invizibile de pe bancnotele româneşti.


Pixul-copiuţă are la un capăt o carioca cu cerneală fluorescentă, iar la celălalt capăt un LED ultraviolet, alimentat de trei baterii AG11. El este oferit pe internet la nişte sume mult umflate (nu vă lăsaţi tâlhăriţi!), cât timp LED-ul costă maxim 1 leu, iar cele trei baterii 1 leu şi 50 bani. Orice marker galben vă oferă „cerneala invizibilă”, trebuie doar să-i diluaţi colorantul în alcool etilic. Apropo, şi unele LED-uri albastru închis, de tipul celor din brichete, bat către ultraviolet.

Pixul-copiuţă propriu l-am cumpărat de la un magazin care vine produse la preţul de 1 euro, deci aproape de preţul de producţie.

Iată ce nu se vede în lumina obişnuită pe bancnota de 5 lei.



Şi „timbrul” de cerneală fluorescentă de pe bancnota de 50 de lei.

Niciun comentariu: