joi, 6 august 2009

Nikola Tesla

.


Ca şi Iancu de Hunedoara, Nikola Tesla este revendicat de trei popoare dunărene: sârbo-croaţii, ungurii şi românii. În revista „100 de personalităţi” nr.97, s-a ales ca argument criteriul teritorial, cu menţiunea că strămoşii săi ar fi fost istro-români. Tatăl său, Milutan Tesla, era preot ortodox sârb. Mama lui, Djouca, i-a dat naştere în timpul unei furtuni cu descărcări electrice intense.

A studiat la Şcoala Politehnică din Graz, pe care n-a terminat-o, deoarece a acumulat datorii imense la jocurile de noroc. S-a angajat la compania de telefonie înfiinţată de Edison şi a lucrat în diferite oraşe din Europa. A studiat intens modalităţile de producere a curemtului electric alternativ. În Paris îl întâlneşte pe Charles Batchelor, cu sprijinul căruia construieşte un motor la Strasbourg.

În 1884, emigrează în America. Am citit cu uimire în revistă că Edison l-ar fi întrebat pe Tesla de Contele Dracula!!! (lucru imposibil, romanul lui Bram Stoker a apărut în 1897, adică 13 ani mai târziu). Fiind convins de avantajele de generare şi transport a energiei prin intermediul curentului alternativ, tânărul inginer alege să continue cercetările de unul singur. (Thomas Alva Edison era partizanul curentului continuu, generat de dinamuri.) Deşi înfiinţează o companie proprie, dă faliment şi ajunge să sape canale cu târnăcopul ca să-şi câştige existenţa. Spre norocul său, şeful de şantier îl remarcă şi-i face cunoştinţă cu oamenii potriviţi.

Ideile lui Nikola Tesla au revoluţionat electrotehnica şi energetica. A greşit numai prin faptul că a susţinut curentul alternativ bifazat, în timp ce azi utilizăm curentul alternativ trifazat.

Numele său a fost acordat unităţii de măsură a inducţiei magnetice din Sistemul Internaţional.
.

Niciun comentariu: