luni, 11 februarie 2008

Generatoare de curent

În vacanţă, am ocolit internetul şi mai mult am meşterit. Am pregătit şi am testat o serie de montaje pe care le vom folosi la oră în cursul semestrului II.

Pentru deconectare, am construit câteva variante ale motorului Puskás, care este o balanţă la capătul căreia se fizează o hârtie care se îndreaptă în momentul când se află în faţa unei suprafeţe umezite. Echilibrul se strică, dar, în absenţa umezelii, hârtia se coşcoveşte din nou şi balanţa revine în poziţia de echilibru, în faţa vaporizatorului (denumire pretenţioasă, dată de ingineri şi fizicieni unei bucăţi de stofă umezită). Cele mai bune rezultate le-am obţinut cu hârtia de calc (e transparentă, se găseşte la Librăria Alfa (Rusu), o coală de mărimea A3 costă 40 de bani) şi cu semicartonul xerox, care reacţionează relativ rapid si se mişcă vizibil într-o atmosfera saturată cu vapori de apă.

Revenind la oile noastre, pentru ora de astăzi am pregătit mai multe generatoare de curent electric. Pentru primul, am folosit motoraşul de curent continuu din trusa Meccano, care, dacă e alimentat de la o sursă de energie, se învârte singur (precum s-a văzut şi la generarea de unde staţionare pe o coardă), iar dacă îl învârtim noi, devine un dinam care produce suficient curent electric ca să aprindă o diodă LED (de aceea se numeşte generator reversibil).



Precum se vede, la sfârşit am folosit o sfoară răsucită pe un tambur ad-hoc. Tensiunea electromotoare generată a crescut odată cu mărirea vitezei de rotaţie a bobinei în câmpul magnetic, precum se arată şi în manualul de fizică. Dispozitivul nostru se comportă ca şi dinamul de la bicicletă: becul de la far arde mai tare când pedalăm cu voinicie şi viteza noastră creşte, pentru că se măreşte numărul de rotaţii ale roţii de bicicletă, care acţionează dinamul.

Am construit şi generatorul de curent alternativ monofazat din acest film:



Drept carcasă, am folosit o cutie de chibrite. Magneţii i-am cumpărat de la Electrosport, costă 1 leu bucata şi se folosesc pentru închiderea uşilor de la dulap. Am luat 4 bucăţi, dar ar fi încăput şi 6 (tensiunea electromotoare generată creşte odată cu mărimea vectorului inducţie magnetică). Pe carcasă am bobinat, în acelaşi sens, în două secţiuni, 500 de spire din sârmă de cupru emailat cu diametrul de 0,2 mm. Ca bec, am folosit tot o diodă LED, una roşie, care se aprinde la 1,6 V. (Atenţie! În general, LED-urile nu suportă o tensiune inversă mai mare de 5 V, pentru că se li se străpunge joncţiunea semiconductoare, deci dacă vă faceţi un generator mai puternic, folosiţi un beculeţ de lanternă sau montaţi în paralel cu LED-ul o diodă cu siliciu polarizată invers: cu catodul diodei la anodul LED-ului şi viceversa, cu anodul diodei la catodul LED-ului şi înseriaţi cu ele o rezistenţă de limitare a curentului.)

4 comentarii:

Anonim spunea...

Dacă folosim o cutie de chibrite, nu merg şase magneţi.

Anonim spunea...

cum se numeste aparatul ala, ca un dinam mai mare, care se poate monta pe un curs de apa ca sa produca curent?

Waverider spunea...

Turbină se numeşte, am calculat în clasă, se roteşte cu 3000 rpm (rotaţii pe minut) dacă produce curent de 50 Hz.

Anonim spunea...

turbina tesla