luni, 25 februarie 2008

Circuitul RLC serie

La această adresă se găseşte un program Java interactiv, care simulează comportarea unui circuit RLC serie, format dintr-un rezistor cu rezistenţa de 1000 ohmi (le scriem asa, pentru că nenea Google n-are litere grecesti), o bobina cu o inductanţă de 100 milihenry şi un condensator cu capacitatea de 100 nanofarazi. Circuitul este alimentat de un generator virtual cu frecvenţă variabilă, cu o tensiune efectivă de 10 V. Alături se reprezintă grafic sinusoidele diferitelor căderi de tensiuni de la bornele elementelor de circuit, cu precizarea valorilor instantanee şi, în stânga, o diagramă fazorială.



Care este frecvenţa de rezonanţă a circuitului?

Atenţie! Aici valorile instantanee nu sunt notate cu litere mici, cum învăţăm noi la şcoală, ci după sistemul englezesc.

6 comentarii:

Anonim spunea...

pai daca w2 = 1/LC, adică 1 / 0,1 H . 0,0000001 F atunci w=10000 rad/s adica T = 2 . 3,14 / 10000 = 628 microsecunde

Waverider spunea...

cu regret, nu pot, nu mi-ai răspuns la întrebare: care este frecvenţa de rezonanţă a circuitului? (şi nici nu-ţi ştiu numele :-)

Anonim spunea...

Pai daca inmultim 2 cu pi si cu radical din impedanta inmultit cu capacitate, si apoi impartim 1 la rezultatul anterior ajungem, in vorbe, la frecventa de rezonanta...
In cifre asta ar insemna cam 1591.5 Hz...
Prieteni buni, drumul spre nota 10 nu-i chiar usor, dar zau ca merita strabatut pana la capat!... Nu stiu de ce "imi-dati-un-zece" s-a oprit la un singur pas de rezultat, ca vorba aia, microsecunda nu-i ca hertz-ul...

Waverider spunea...

Da, este un rezultat corect, dar (de dragul glumei) calculele au fost făcute cu creionul pe hârtie? N-aş crede, că e prea exact. Ţineţi minte, la examene nu vă lasă cu calculatorul sau cu telefonul mobil la voi.

Anonim spunea...

You nerds. La ce va ajuta pe voi prostiile astea?

Waverider spunea...

'Prostiile acestea' sunt cat se poate de folositoare ori de cate ori apasa cineva pe butonul unei telecomenzi si incearca sa prinda un post de TV sau radio. Se mai folosesc la separarea canalelor la orga de lumina, la sistemele de detectare electronica etc.