miercuri, 1 aprilie 2015

Circuit Păcălici

.
Pentru lecţiile unde se explică funcţionarea diodelor semiconductoare şi redresarea curentului alternativ este foarte folositor următorul „circuit păcălici”. Atenţie: el funcţionează doar alimentat cu curent alternativ!
Schema generală: diodele de comutaţie 1N4148 sunt foarte mici şi se camuflează cu uşurinţă. Din cauza lor, circuitul se comportă „anormal” faţă de un circuit logic ŞI (AND), cu care poate fi confundat la prima vedere:

Când ambele întrerupătoare sunt deschise, ambele LED-uri sunt stinse - lucru normal. 
Când ambele întrerupătoare sunt închise, se aprind ambele LED-uri - de asemenea, normal.
Paradoxal, când e închis întrerupătorul din dreapta se aprinde LED-ul din stânga, iar când e închis întrerupătorul din stânga se aprinde LED-ul din dreapta, deşi în ambele cazuri, datorită asemănării cu logica ŞI (AND), lumea se aşteaptă ca ambele să rămână stinse.

Explicaţia funcţionării „paradoxale”

Când K2 este închis şi K1 este deschis, prin diode trece semialternanţa pozitivă a curentului alternativ pe traseul marcat cu roşu şi se aprinde LED 2.
Când K1 este închis şi K2 este deschis, prin diode trece semialternanţa negativă a curentului alternativ pe traseul marcat cu albastru şi se aprinde LED 1.
.

Niciun comentariu: