luni, 28 mai 2012

Experimentarium TM

.
Sâmbătă, 26 mai a.c., foştii mei colegi de la Universitatea Timişoara (azi: Universitatea de Vest) au organizat întâlnirea de 25 de ani de la absolvirea facultăţii de fizică. După cursul festiv prezentat de profesorul Ion Cotăescu, profesorul Zeno Schlett ne-a invitat să vizităm laboratorul de fizică distractivă „Experimentarium TM”.

Sunt de acord cu colegii care au considerat că reprezintă o oportunitate excelentă pentru activităţile gen „Şcoala Altfel”. Laboratorul interactiv este găzduit într-un hangar al facultăţii de hidromecanică, situat pe malul râului Bega, în spatele terasei „Bănăţeana”, lângă terenurile de tenis.

Fostul nostru profesor de electronică ne demonstrează cum funcţionează un motor liniar şi faptul că poate fi folosit drept un sistem revoluţionar de transport, precum sunt trenurile de mare viteză din Japonia, Franţa, China etc.

Trei veioze, prevăzute cu filtre de culoare roşie, verde sau albastră, permit studierea compunerii luminii, sistem folosit atât la ecranele color cât şi la filmele foto.

Pentru că nu ne putem deplasa pe Lună sau în vidul cosmic, domnul profesor Zeno Schlett a folosit o pompă de vacuum şi un tub prelung din sticlă ca să demonstreze că, în absenţa atmosferei, piatra şi pana cad la fel de repede.

Răţuşca însetată”, un motor termic simplu, pe care l-am modelat şi din hârtie, în stil origami (vezi însemnarea „Maşina termică din hârtie”.

Iată o minge care nu cade deodată cu placa pe care se sprijină, ci în paharul fixat mai jos. E o excepţie paradoxală? Nicidecum, e felul specific în care acţionează momentul unei forţe.

Tic-tac, tic-tac - jocul unor bile de biliard transformate în pendule cuplate permite studierea transferurilor de energie mecanică.

Două filtre de polarizare permit sau interzic trecerea luminii, în funcţie de felul cum sunt rotite.

Pedalaţi şi fiţi fericiţi” este titlul unei povestiri ştiinţifico-fantastice scrise de Cristian-Mihail Teodorescu, unde oamenii trăiesc într-o societate distopică, iar singura lor menire este să producă energie electrică pe cale biomecanică, prin intermediul unor generatoare acţionate de nişte biciclete.
.

Un comentariu:

Artemiu Vanca spunea...

Un principiu al fizicii demonstrat pe o astfel de cale, sunt convins ca este retinut si de lenesi,corigenti sau carcotasi.
Un astfel de laborator, dacă ar fi amplasat in centrul orasului si ar avea intrarea libera, ar face sa creasca exponential numarul celor care ar imbratisa aceasta frumoasa, interesanta si "pragmatica" disciplina.