luni, 5 octombrie 2009

Tezaurul României în fotografii 3D

.
În perioada 16 octombrie-13 noiembrie a.c., la Muzeul Naţional de Istorie a României se va putea vizita expoziţia „Tezaurul României în fotografii 3D”, anunţă situl de ştiri „Ştiinţa Azi”.
Vizitatorii vor putea vedea, cu ajutorul unor ochelari bicolori, fotografii tridimensionale cu scene din Columna lui Traian, cu diferite piese din tezaurul României şi cu locomotive şi trenuri vechi din ţara noastră. Expoziţia a fost realizată de domnul arhitect Matei Filip pentru Institutul Cultural Român, iar succesul ei a dus la mutarea ei la Muzeul Naţional de Istorie a României.

Tehnica poartă numele de fotografie stereoscopică şi constă în fotografierea unui obiect tridimensional din două puncte. Imaginile sunt procesate apoi de un soft special şi apoi imprimate în aşa fel încât ce ar vedea un ochi să fie tipărite cu o culoare, iar ce ar vedea al doilea ochi cu altă culoare. Apoi ochelari speciali permit ca printr-o lentilă să treacă doar o culoare, iar prin altă lentilă doar o altă culoare. Astfel, cei doi ochi văd lucruri diferite, exact cum ar vedea în mod normal un obiect natural şi astfel apare iluzia că priveşti un obiect 3D.

Echipa „Ştiinta Azi” a realizat un interviu amplu cu domnul Matei Filip acum câteva zile.
.

Niciun comentariu: