duminică, 11 ianuarie 2009

200 - Omul anului 2008 este „fata cu ochii în stele”

.
Iată-ne ajunşi, după un an şi jumătate, la cea de-a 200-a însemnare. Am aşteptat cu răbdare un eveniment potrivit, care să dea micului nostru bicentenar un plus de strălucire festivă. Ocazia a fost prilejuită de: „Povestea celei care a primit trofeul Omul Anului 2008 la Gala Zece pentru România”, transmisă azi de canalul de ştiri Realitatea TV.

Omul anului” este de fapt o tânără femeie, Aurora Simionescu. Această întorsătură paradoxală o face să semene cu Eowyn, prinţesa rohaniană din „Stăpânul inelelor”, care l-a învins pe demonicul Rege-Vrăjitor (Witch-King), căpetenia nazgulilor, căruia i se profeţise: „că nici un om nu-l va putea ucide”. Cum însă în engleză „man” înseamnă nu numai „om”, ci şi „bărbat”, sfârşitul i-a fost pecetluit de această ambivalenţă semantică.

Aurora Simionescu s-a născut la Brăila, în 1984. A descoperit fizica în clasa a şasea, dar a început s-o studieze cu multă pasiune. Roadele s-au văzut. În clasa a XI-a, a obţinut o bursă la Colegiul “Deerfield Academy” din Massachusett, Statele Unite, iar facultatea a urmat-o în Germania, acolo unde este acum doctorand la Institutul ,,Max-Planck’’, Garching, Germania. Teza ei de doctorat se referă la descoperirea materiei lipsă din univers, domeniu în care a făcut o descoperire surpriză, subiectul unui articol publicat în revista “Astronomy and Astrophysics Letters” din mai 2008. Aflaţi mai multe amănunte din articolul „Descoperirea Aurorei a făcut înconjurul lumii”, apărut în ziarul „Cotidianul” din 12 decembrie 2008.

Altă referinţă: Ionuţ Dulamita - Generaţia alungată vânează în Vest particula lui Dumnezeu şi stelele pitice, pe care l-am pomenit anterior, într-o însemnare din 16 iunie 2008.
.

Niciun comentariu: