joi, 14 august 2008

O frumoasă conjuncţie Lună-Jupiter

Aseară, deasupra orizontului de Sud, în Constelaţia Săgetătorului, Luna (aproape plină) a trecut pe sub un Jupiter de o strălucire extremă, oferind un spectacol ceresc de excepţie. Iată o fotografie făcută la orele 22:00, cu modestul nostru Sanyo Xacti 5.0 (am colorat în alb punctul unde se află Jupiter, ca să se vadă mai bine):



Ca să identificăm corpurile cereşti, ne-am dus pe situl www.fourmilab.ch, unde există un program de orientare pe harta cerească: The Virtual Telescope



Stellarium este un program open-source, o hartă cerească interactivă, bună de folosit când n-aveţi semnal de internet. Are mai multe versiuni, inclusiv pentru Windows şi Linux. Cea pentru Windows se descarcă legal şi gratuit de pe sourceforge.net şi cere un microprocesor iute şi, dacă se poate, o placă grafică cu accelerator 3D. Pe un Pentium IV vechi de 2-3 ani, cu memoria video parte a RAM-ului de pe placa-mamă, a rulat fără probleme, iată dovada:



Alaltăieri, 12 august a.c., către Husia (orizontul de Nord-Est) s-a putut vedea „ploaia de stele căzătoare” care par să vină din constelaţia Perseus (Perseidele). Dacă sâmbătă, 16 august a.c., va fi senin noaptea, merită să urmăriţi Eclipsa parţială de Lună, care va începe, funcţie de locul unde vă aflaţi, înainte de orele 22:00, cu faza maximă la miezul nopţii şi va dura până la 2:00.

Niciun comentariu: