luni, 28 iulie 2008

mp3player solar (1)

De un an şi ceva, folosesc curent un mp3player TrekStor i.Beat sweez FM, o „muzicuţă” cu o memorie de 2 GB. Este un fel de radiocasetofon minuscul, cu o masă de câteva zeci de grame, cu care se poate asculta muzică sau înregistra, prin microfon sau de la posturile de radio FM (chiar emisiuni stereo), în format WAV. Acumulatorul LiPo (lithium-ion polymer) furnizează energie pentru 13 ore de audiţie şi se reîncarcă de la orice calculator, printr-un conector USB.





Ideea de a alimenta mp3player-ul de la o celulă solară nu-mi aparţine, ci am găsit-o într-o revistă de calculatoare, unde se prezentau surse alternative de energie pentru cei plecaţi în excursii îndelungate, respectiv aflaţi departe de orice calculator sau altă modalitate de alimentare cu energie electrică.

Ca să fac rost de o celulă solară, am cumpărat o lampă de grădină, un dispozitiv care în timpul zilei încarcă două acumulatoare Ni-Ca, fiecare cu o capacitate de 600 mAh, iar apoi noaptea alimentează un LED. Folosind culori diferite, grădina se înveseleşte după căderea serii, chiar dacă lumina lămpiţelor nu este deosebit de puternică.



Expusă direct la lumină solară şi orientată astfel încât razele să cadă perpendicular pe plăcuţă, celula de siliciu furnizează maxim 4,5 V. La umbră sau în cameră, tensiunea măsurată direct la bornele celulei scade la circa 2 V.



(continuare în 4 august 2008)

Niciun comentariu: